Színkódolás Vikan termékekkel

11 jó gyakorlat a színkódolásban

Az éttermek és élelmiszeripar területén kiemelkedően fontos az esetleges kereszt-kontaminációból adódó kockázatok mielőbbi felismerése és kezelése. A megelőzés legjobb eszközei azok, amik mindenki számára nyilvánvalóan működnek, és azonnal láthatóvá teszik a problémát.

Ahhoz, hogy a takarítóeszközei színkódolásából fakadó összes előnyt ki tudja aknázni, két dolog szükséges:

  1. Rendszer
  2. Konzisztencia

Ezen felül a rendszer kialakítása során nagyon fontos, hogy…

  • Legyen egyszerű – a bonyolult rendszerek így vagy úgy, de nem fenntarthatók.
  • Gondolkodjon mindig a felhasználó fejével.

Az alábbi 11 bevált jó gyakorlatot érdemes követni a színkódos rendszerek bevezetése során.

Akár 12 szín a különböző feladatok lefedésére
Akár 12 szín a különböző feladatok lefedésére

1. Használjon elütő színeket

Az elütő színek segítik, hogy a munkavállalók az eszközökről leváló műanyag darabokat és sörtéket minél könnyebben észleljék. Természetesen a takarítóeszközök állapotát rendszeresen ellenőrizni kell, és a megfelelő fokú elhasználódás esetén cseréjük szükséges.

2. Kerülje a túl összetett színkombinációkat

Nem szerencsés az egyes eszközökön vagy eszközcsoportokon belül kombinálni a színeket. Ehelyett az adott területen alkalmazott nyelek színeit érdemes a hozzájuk tartozó pl. partvisfejekhez vagy vízfelhúzókhoz igazítani.

3. Legyen egyszerű

Limitálja az alkalmazott színek számát. Ne próbálja egy összetett folyamat minden egyes lépését külön színnel jelölni. Ha a színkódolási rendszer túl bonyolult, a munkavállalók számára nem lesz átlátható, és így nem is fogják alkalmazni azt.

Beszédes színek
Beszédes színek

4. Válasszon beszédes színeket

A megválasztott színek esetében előnyös, ha azok egyértelmű, nyilvánvaló jelentéssel bírnak a felhasználók számára. Amennyiben megoldható, érdemes olyan színt választani, ami természetes módon kapcsolódik az adott területhez vagy tevékenységhez.

5. Alkalmazzon jelzéseket az egyértelműség kedvéért

Támogassa a színkódolási rendszerét megfelelő táblákkal, hogy ezzel is biztosítsa a helyes alkalmazást. Helyezzen ki képeket vagy ikonokat, vagy ahol ez szükséges, akár többnyelvű feliratokat.

6. Használjon színvakok által is látható kombinációkat

Minden tizenkettedik férfi és minden kétszázadik nő színlátási zavarral él. Válasszon különböző árnyalatokat és kontrasztokat, hogy a színvak és színtévesztő személyzet számára is könnyű legyen az eszközcsoportok elkülönítése.

Ha kétségei vannak, készítsen szürkeárnyalatos (fekete-fehér) fényképet a kiválasztott színű eszközökről. Ha a képen el tudja különíteni az eszközöket, akkor az árnyalatbeli különbség elég erős ahhoz, hogy színvak kollégái látásának is megfeleljen.

Az elütő színek láthatóvá teszik a problémát
Az elütő színek láthatóvá teszik a problémát

7. A színkódolási program legyen mindenre kiterjedő

Az új színrendszert az összes érintett területen egyszerre vezesse be. Az átláthatóság kedvéért határozzon meg pontos dátumot a régi rendszer kivezetésére, és az új színkódolás bevezetésére.

8. Kommunikálja tervét a létesítmény minden érintettje felé

Egyeztessen mindegyik műszakvezetővel, és győződjön meg róla, hogy a rendszer mindegyikük számára egyértelmű. Csak ezt követően vonja be a bevezetésbe a többi érintettet.

9. Egyeztesse az eszközök és a tárhelyek színkódját

Bizonyosodjon meg róla, hogy az eszközök ott vannak tárolva is, ahol használatban vannak. A hibák láthatóvá tételének jó eszközei lehetnek az árnyéktáblák és a színazonos fali konzolok.

Színazonos tárolás fali konzolokkal
Színazonos tárolás fali konzolokkal

10. Vigye végig a teljes szervezeten

Gondoskodjon arról, hogy a minőségbiztosítás, a beszerzés és a felhasználók mindegyike azonos dokumentációval rendelkezik, így mindannyian egy átfogó rendszert működtetnek.

11. Állítson fel egy színkód karbantartási tervet

Rendszeresen kövesse nyomon és vizsgálja felül színkódolási rendszerét. Ellenőrizze és tartsa karban eszközeit, hogy azok kellő kontrollt biztosítsanak a kereszt-kontaminációs kockázatokkal szemben.

Konklúzió

A jó színkódolási gyakorlatok bevezetésének számtalan kézenfekvő példája létezik. A Vikan és a Flor képviselői bármikor meg tudják ezeket osztani Önnel. Egy területi bejárás keretében át tudjuk tekinteni a jelenlegi folyamatokat, és javaslatot tudunk adni egy színkódolási rendszer felépítésére, ami hosszú távon biztosítja a hatékony, biztonságos és higiénikus működést.

A Vikan élelmiszeripari eszközöket megvásárolhatja a Flor webáruházában, vagy további hasznos információkat találhat a Vikan angol nyelvű weboldalán.

Tárolás az alkalmazás helyén
Tárolás az alkalmazás helyén