Tények a kézhigiéniáról

Ami igazán számít: 5 tény a kézhigiéniáról

Az egészségvédelem és takarékosság napjaink két fontos célja, ami a kézhigiénia területét is érinti. Összegyűjtöttünk öt érdekes tényt és azok hátterét, amik segítségére lehetnek a megfelelő higiéniai lépések kidolgozásában.

5 tény a kézhigiéniáról
5 tény a kézhigiéniáról

40°C hőmérséklet

Minél melegebb, annál jobb? Egyáltalán nem: a hideg víz ugyanúgy működik, mert a víz hőmérsékletének nincs kimutatható hatása a kézmosás eredményességére. A kezek kiszáradásának megelőzése és a felesleges energiafelhasználás elkerülése érdekében azonban érdemes a víz hőmérsékletét 40°C fokot nem meghaladó értékre állítani.

100% eredményesség

A kézmosás csökkentheti az összes kórokozó terjedésének valószínűségét, mivel a szappan és víz eltávolítja őket a kézről. A hatékony kézmosással még fertőtlenítőszerek sem versenyezhetnek. A kézfertőtlenítők nagy része nem hatékony a prionokkal (fehérjék, amelyek olyan betegségekhez vezetnek, mint a BSE) és parazitákkal szemben.

7200 megérintett felület

Kilincsek, lift gombok, bevásárlókocsik és kapaszkodók: egy átlagos felnőtt körülbelül 7200 felületet érint meg naponta – és nagyjából 552 alkalommal nyúl az arcához ugyanennyi idő alatt. A kézhigiénia tehát döntő szerepet játszik a fertőzési láncok megszakításában, mert a megérintett felületekről a kórokozók a kezeken keresztül jutnak tovább.

24,8% megbetegedési arány

A Német Kötelező Balesetbiztosítási rendszerben (DGUV) bejelentett munkával összefüggő megbetegedések aránya közel 25% – a be nem jelentett esetekkel együtt pedig még ennél is lényegesen magasabb. A helyes kézmosással, bőrápolással és kézfertőtlenítéssel legalább a ragályos megbetegedések hatékonyan megelőzhetők, ezáltal csökkenthető a megbetegedési arány.

1 millió tonna CO₂ potenciál

Ha minden amerikai alacsonyabb vízhőmérsékleten, legfeljebb 40°C fokon mosna kezet, csak az USA évente 1 millió tonna szén-dioxidot takaríthatna meg.

Érdeklik a kézhigiéniai terület megtakarítási lehetőségei? Tekintse át a Flor webáruház Satino by Wepa márkaoldalát, vagy lépjen kapcsolatba velünk!