Kézmosás az energiatakrékosság idején

Kézmosás energiatakarékos időkben

Mindannyian energiát akarunk megtakarítani. Németországban a kormány már előírásokat is megfogalmazott ezen a téren, amik a mosdók melegvízellátására is vonatkoznak. Cikkünkből megtudhatja, hogyan hat ez a kézhigiéniára.

Legfeljebb 19 fok az irodákban, a fűtetlen folyosókon, és éjszaka nem világíthatnak az épületek: csak néhány intézkedés, amelyet Németország energiamegtakarítás céljából alkalmaz. Az intézkedések 2022. szeptemberében lépnek hatályba, és kezdetben hat hónapig érvényesek.

Hazánkban az energiatakarékosságot nem részletszabályok határozzák meg, hanem a cégek által elszenvedett kiugró energiaárak. Emiatt sok vállalatnál lehet téma a takarékosság, amiben segíthet a német gyakorlat megismerése.

Németországban a kényelem is elvész a mosdókagylónál: a meleg víz előállítására már nem használhatók a bojlerek és az átfolyós vízmelegítők, kivéve, ha „higiéniai okokból” nem írják elő. A kézmosás azonban a higiéniáról szól, így felmerülhet a kérdés, hogy kézmosás során a meleg víz nem hatásosabb-e?

A víz hőmérséklete nincs hatással a kézmosás hatékonyságára
A víz hőmérséklete nincs hatással a kézmosás hatékonyságára

Jó gyakorlat a kézmosásban

A különösen meleg vagy akár forró kézmosás még ma is sok helyen javasolt. Tudományos kutatások azonban elemezték az optimális hőmérséklet kérdését, és igazolták, hogy a víz hőmérséklete egyáltalán nem befolyásolja a kézmosás eredményességét. A kórokozók számának csökkentése érdemben nem változik.

A Satino by Wepa szappan termékei hideg vízzel is biztonságosak, és a legjobb kézhigiéniát biztosítják. A tisztító hatású és ápoló összetevők kombinációja jó alkalmazhatóságot biztosít, ráadásul úgy lett kialakítva, hogy hideg vízben is optimális eredményt biztosítson.

További szempont, hogy a hideg víz használata energiát takarít meg. Az alacsonyabb hőmérséklet mellett hatékonyan előzi meg a forró víz okozta bőrirritációt is.

Néha szükséges a melegebb is

A kézmosáshoz használt hideg víznek tehát csak előnyei vannak. Ma már a mosószergyártók is 20°C vagy 30°C mosási hőmérsékletet ajánlanak. Időnként azonban 60°C feletti meleg mosás javasolt a kórokozók elpusztítása érdekében. Ennek az az oka, hogy az ilyen kórokozók leginkább 30 fokon szaporodnak el a mosógép dobjában. Ezek a problémák viszont – néhány kivételtől eltekintve – a kézmosók csapjaira nem vonatkoznak.

Ha a zuhanyt a mosdóval közös bojler látja el, akkor a rendszert javasolt rendszeresen átöblíteni meleg vízzel. Amennyiben a kézmosó csapot nem nyitják ki rendszeresen, akkor az oda vezető melegvíz-vezetékben pangó víz alakulhat ki. A kórokozók, például a legionella nagyon jól szaporodnak ebben a meleg állóvízben. A zuhanycsap kinyitásakor fellépő nyomásesés következtében a víz visszafolyik a kézmosó felől, és a zuhanyozás szennyezett vízzel történik. Ez fontos probléma a kórházak vagy az idősotthonok mosdói esetében, mert itt a legionellára különösen érzékeny embereket érint.

Ha azonban a kézmosónak külön vízmelegítője van, akkor ezt nyugodtan kikapcsolhatjuk. A 15 Celsius fokos vízhőmérséklet általában nem elegendő ezeknek a kórokozóknak a szaporodásához. Így a környezetünket és pénztárcánkat egyaránt kímélhetjük a higiénia feláldozása nélkül.

Habszappannal vizet és energiát is spórolhat
Habszappannal vizet és energiát is spórolhat

Ne csak energiát takarítson meg, hanem vizet és szappant is

Ha az energia mellett szappant és vizet szeretne spórolni, válassza a Satino by Wepa habszappant. Tudományosan bizonyított tény, hogy a habszappan az első pillanattól fogva habzik a kézen. Így gazdaságosabb és könnyebben leöblíthető, mint a folyékonyszappan, amelyet először fel kell habosítani.

Konklúzió

A folyékony és habszappanok higiéniai szempontból hideg vízzel is biztonságosak. Ha Ön vagy ügyfelei az energiatakarékossági intézkedések miatt meleg víz nélkül maradnak, a Satino by Wepa termékei továbbra is a maximális higiéniai biztonságot nyújtják.

Satino by Wepa termékek a tökéletes higiéniáért bármilyen vízhőmérsékleten a Flor webáruházban.

A Satino termékcsaládról angol nyelven további információkat olvashat a gyártó weboldalán is.