Hulladékpapír a Wepa telephelyén

Mi tartozik a papírhulladékba?

Az újrahasznosítás a Wepa egyik nagy erőssége. De a reciklálást valójában egy másik ponton kell elkezdeni: mindannyiunk otthonában. Ezért fontos tudni, hogy mikén lehet ennek ön is aktív résztvevője.

Büszkék lehetünk rá, hogy a német papírgyártás háromnegyede jelenleg papírhulladékon alapul. Ez egy nagy sikertörténet, és nem kis részben azoknak a környezettudatos fogyasztóknak köszönhető, akik szétválogatják a szemetet, és gondoskodnak arról, hogy a papírhulladék a kék kukába vagy a nyilvános hulladékgyűjtőbe kerüljön.

Hogy ennek mi az értelme? Egyrészt a papírhulladék értékes nyersanyag, feldolgozása után többször is újrafelhasználható. Ez nem csak a természetes alapanyagot, a fát védi: az újrahasznosítási folyamat során felhasznált energia- és vízfogyasztás is alacsonyabb, mint az úgynevezett szűz papír gyártásánál. Másrészt mi, fogyasztók egyre több hulladékot termelünk: az elmúlt 25 évben Németországban csak a papírcsomagolás mennyisége 65 százalékkal nőtt.

Végül, de nem utolsósorban a 100 százalékban papírhulladékból készült Satino Comfort termékek is megmutatják, hogy papírhulladékból kiváló minőségű és környezetbarát termékek készíthetők.

De valójában mi kerüljön a kék szemetesbe, hogy az újrahasznosítás zökkenőmentesen menjen? Rövid áttekintésünk erre a kérdésre ad választ.

Ebből a troronyból környezetbarát kéztörlő készül
Ebből a troronyból környezetbarát kéztörlő készül

Mi tartozik a papírhulladékba?

 • Újságok, magazinok, szórólapok
 • Tiszta papírból és kartonból készült dobozok és élelmiszercsomagolások – de csak akkor, ha nem szennyezettek (akkor a maradék hulladékban a helye)
 • Tojásdobozok, mosószeres dobozok, cipősdobozok
 • Papír és karton iskolákból és irodákból, lehetőleg ragasztócsíkok vagy matricák nélkül. A karton mappákat meg kell szabadítani a fém alkatrészektől.
 • Brossúrák, katalógusok és puhakötésű könyvek
 • Borítékok, ablakkal is
 • Bevonat nélküli csomagolópapír és bevonat nélküli díszdobozok
 • Virágpapír, tekercs és gyümölcspapír zacskók

Ezek nem tartoznak a papírhulladék közé

 • Gyümölcslé és tejes dobozok, leveses zacskók, fagyasztott áruk csomagolása és egyéb összetett csomagolások, eldobható papírpoharak (elvitelhez). Általános hulladékként a sárga kukába vagy a sárga zsákba tartoznak.
 • Sütő- és szendvicspapír és egyéb bevont papírok, fényképek, tapéták, konyhai tekercsek, papír zsebkendők, pelenkák. Mindegyik a maradék hulladékhoz tartozik.
 • A bizonylatokat, bankszámlakivonatokat, jegyeket és automatajegyeket gyakran vegyszerekkel kezelik. Ezért ezeket is közvetlenül a maradék hulladék közé kell dobni.

Egyébként a Wepa már több céget bevont saját újrahasznosítási tevékenységébe: a használt papírtörlőt ezeken a helyeken összegyűjtik, és új papírtörlőt készítenek belőle.

Ha kiváló minőségű, 100 százalékban újrafelhasznált higiéniai papírokat keres, akkor irány a Flor webáruház Satino by Wepa szekciója!

Ha érdekli a saját papírhulladékának újrafelhasználása, lépjen kapcsolatba velünk!

A Wepa cégcsoport fenntarthatóságáról többet is megtudhat a gyártó nemzetközi weboldalán is.