Növekvő energiaárak

Miért ilyen drága a higiéniai papír?

A KSH ma publikálta a 2022. szeptemberi éves infláció adatot. Bár vannak olyan kiugró emelkedések, mint a kenyér (76,2%) vagy a sajt (68,0%), mégis sokan a 20,1 százalékos sarokszámra koncentrálnak. A papír drágulása azonban a kiugróan magas kategóriában van. Megmutatjuk, miért.

Költségszerkezet

Bár a papírgyártók ritkán nyilatkoznak részletes költségszerkezetükről, korábbi tanulmányok többször igyekeztek feltárni annak összetételét. A pandémia és a háború előtti időben három meghatározó komponense volt a papírgyártásnak:

  • Alapanyagköltség (60 – 65%)
  • Energiaköltség (10 – 15%)
  • Tőkeköltség (kb. 10%)

A fennmaradó költségelemek közt olyan fontosabb tételek szerepelnek még, mint a víz, vegyszerek, személyi jellegű ráfordítások, és egyéb fogyóanyagok. Az energiaárak megugrása ezt az összetételt lényegileg változtatta meg. Az azonban nem változott, hogy a fenti három költségelem a gyártási költségek négyötödét teszi ki, így jelentős mértékben meghatározza az eladási árat.

Alapanyag

Az elmúlt három évben a tissue papírok meghatározó alapanyagát jelentő cellulóz ára folyamatos emelkedésben van. A 2020 januári 738,73 eurós tonnánkénti ár az idei év szeptemberére meghaladta az 1500 eurót is. Az alapanyagköltség tehát szűk három év alatt megduplázódott. A helyzet akkor sem sokkal jobb, ha csak az idei évet tekintjük: a januári 1113,82 eurós árhoz képest a drágulás szeptember hónapra már 35,7 százalékos volt.

A Northern Bleached Softwood Kraft cellulóz árának változása a NOREXECO elemzésében
A Northern Bleached Softwood Kraft cellulóz árának változása a NOREXECO elemzésében

Energia

Az igazán drasztikus változást azonban az energia ára szenvedte el. A papírgyártás más termékekhez képest energiaintenzív tevékenységnek számít, ráadásul az ipar méreteiből adódóan rövid távon minimális mértékben lehet változtatni az energiamixet. A papírgyártók költségeit állami intervenció sem tompította, így a gyártók által érzékelt emelkedés jelentősen meghaladta a háztartások terheinek változását.

A holland TTF gáztőzsde adatai ugyan következő napi jegyzésre vonatkoznak, és ezek sokszor nem egyeznek a gyártók hosszútávú szerződéseiben szereplő árakkal. Ilyen emelkedés mellett azonban sok energiacég felmondta vagy újratárgyalta nagy vevőivel érvényes szerződéseit. A trend tehát a gyártókat sem kerülte el.

2020 nyarán még arra is láttunk példát, hogy 1,5 euró áron lehetett hozzájutni 1 millió brit hőegységnyi földgázhoz. Bár ez az áldásos helyzet csak néhány hónapig állt fenn, az energia ára jellemzően a hidegebb hónapokban sem haladta meg az 5 – 6 eurós értéket.

Az első jelentős emelkedés a tavalyi év nyarán indult meg, és meg sem állt a decemberi 33,05 eurós árig. Ez már önmagában hatszoros emelkedés volna, de a trend még csak ekkor kezdett eldurvulni. 2022-ben a januári 24,65 euróval szemben augusztusban már 69,16 eurót kellett adni egy millió btu földgázért. Ez 180 százalékos emelkedést jelent, azaz a földgáz ára már lépésnyi távolságban van attól, hogy egy éven belül megháromszorozódjon.

Hiába igaz, hogy az energia ára a jelentős emelkedések előtt a költségek 10 – 15 százalékát tette ki, ilyen mértékű növekedés önmagában jelentős kétszámjegyű drágulást eredményez a végtermék szintjén.

Az IMF Cross Country Macroeconomic Statistics / Quandl / Nasdaq adatai
Az IMF Cross Country Macroeconomic Statistics / Quandl / Nasdaq adatai

Tőkeköltség

A nagy méretű tissue gyártósorok hatalmas beruházást jelentenek. Egy-egy ilyen gépsor akár 35 éven át is futhat jelentős átalakítások nélkül, de élettartama még ezután is évtizedekkel meghosszabbítható. Ekkora beruházásokat a legtöbb gyártó piaci finanszírozással indít el, így a hitelkamatok drasztikus emelkedése szintén növeli a papírgyártás költségeit.

Árfolyam és logisztika

A fent leírt változások a hazai piacot az árfolyamhatás miatt még intenzívebben sújtják. Az euróban denominált árváltozásokra rárakódik a hazai deviza jelentős romlása is, ami az Európai Központi Bank havi árfolyamait tekintve idén már 12,7 százalékos értékvesztést jelent. Januárban még átlagosan 358,68 forint volt az euró középárfolyama, ami szeptemberre 404,19 forintra duzzadt. Jelen sorok írásakor már 428 forint fölött jegyzik az eurót, ami a szeptemberi átlaghoz képest is további 7 százalékos emelkedés.

Az Európai Központi Bank havi referenciaárfolyamai
Az Európai Központi Bank havi referenciaárfolyamai

A gyártási költségek természetesen nem magyarázzák meg teljesen a termékek bolti árát, hiszen azokat el is kell juttatni a vásárlókhoz. A logisztikai költségeket sem kímélte az idei év: míg 2022 januárjában bruttó 451 forintért lehetett gázolajat vásárolni, addig ez az ár már a 773 forintot is meghaladja. Az emelkedés tehát 70 százalékot meghaladó.

Látható tehát, hogy a papír termékek előállítása sajnos azon tevékenységek egyike, amit különösen erősen sújt a jelenlegi gazdasági helyzet. A trendeket látva pedig úgy tűnik, hogy a tavalyinál akár 50 százalékkal magasabb papír árak egyelőre velünk maradnak.

Témánkba vág az Index.hu cikke, így érdemes ezt is elolvasni: Már a WC-papír is mélyen zsebbe nyúlós

A Flor webáruházban részletes szűrők segítenek kiválasztani a büdzséjéhez illeszkedő termékeket. Válogasson termékeink közül, és nézze meg, hogyan takaríthat meg velünk.