Vikan színkódolt élelmiszeripari takarítóeszközök

5S az élelmiszeriparban: az 5 fő kérdés

Az 5S segít a tiszta, biztonságos és strukturált munkahelyek létrehozásában. Nem meglepő, hogy a rendszer alkalmazása az élelmiszeriparban is gyorsan terjed. A Vikan és a Remco szakértői az öt leggyakrabban felmerülő kérdésre adnak választ.

Az 5S rendszer és a lean elvek

Az 5S a japán autóiparból származó népszerű munkahely-szervezési módszer. Ez a módszertan a lean vállalatszervezés egyik alapvető eszköze, amelynek célja a működés optimalizálása a pazarlás csökkentésén vagy megszüntetésén keresztül. Ilyen muda lehet a szükségtelen szállítás; túlzott készlet; szükségtelen mozgás; felesleges várakozás; túltermelés, értéket nem teremtő feldolgozás; valamint a hibák miatti utómunka, ellenőrzés vagy selejt (TIMWOODS).

Az 5S rendszer lépései:

  1. Seiri (整理) – Sort – Szelektálás
  2. Seiton (整頓) – Set in order – Elrendezés
  3. Seiso (清掃) – Shine – Takarítás
  4. Seiketsu (清潔) – Standardize – Standardizálás
  5. Shitsuke (しつけ) – Sustain – Fenntartás

(Bár az angol fordítás rájátszik az alliterációra, ugyanakkor sem az angol, sem a magyar elnevezés nem szó szerinti fordítása a japán kifejezéseknek, csupán azok értelmezését hivatottak lefedni.)

Bár az 5S rendszer számtalan előnnyel kecsegtet, bevezetése nem kis kihívás még a legrátermettebb szervezet számára is. A leggyakrabban előforduló öt kérdés megválaszolásában szakértőink segítenek.

Színkódolás: zónák közti vagy zónán belüli megkülönböztetéshez
Színkódolás: zónák közti vagy zónán belüli megkülönböztetéshez

1. Eltávolítható az 5S segítségével az élelmiszeriparban keletkező összes pazarlás?

Az 5S módszert az élelmiszeriparban is sikeresen alkalmazzák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatok nem képesek minden pazarlást felszámolni, de egy telephely továbbra is képes lehet jelentősen minimalizálni a veszteségeket. Lehetséges például az utómunka vagy selejtarány csökkentése, vagy teremthető tisztább, strukturáltabb munkaterület, ami megakadályozza a keresztszennyeződést.

2. Mi a különbség az 5S és a színkódolt zónák között? Hogyan támogathatják a színkódolt árnyéktáblák az 5S rendszert?

Az 5S zónázása a területeket meghatározott funkcionális részekre osztja. Minden zóna rendelkezik egy sor tevékenységgel, amelyet a kijelölt alkalmazottak végrehajthatnak és ellenőrizhetnek. Az egyes zónákhoz tartozhat egy 5S ellenőrző lista is.

A színkódolás lehet a zónákra való szétválasztás egyik eszköze. Megtehetjük például, hogy az előkészítési területen piros színű élelmiszerrel érintkező kezelőeszközöket használunk, a kész élelmiszerrel érintkező eszközeinket pedig kék színűnek választjuk.

Úgy is dönthetünk azonban, hogy adott 5S zónában különböző színekkel jelöljük az élelmiszerrel érintkező, illetve nem érintkező eszközöket.

A színkódolás tehát, mint bevált gyakorlat, támogathatja az 5S programokat. A színkódolt eszközök alkalmazása kombinálható árnyéktáblák használatával is, így egy hatékony eszközkezelő rendszert hozhatunk létre. Több Vikan felhasználó azt tapasztalta, hogy az árnyéktáblák hatékony és nyelvfüggetlen módja annak, hogy egyértelművé tegyék az alkalmazottak számára, hogy hol milyen eszközöket kell használniuk.

Árnyéktáblák alkalmazása a takarítóeszközökhöz
Árnyéktáblák alkalmazása a takarítóeszközökhöz

3. Hogyan küzdhető le az ellenállás és hogyan motiválhatók az alkalmazottak az 5S terv végrehajtására? Ennek során csökkentheti-e egy telephely az 5S problémák újbóli előfordulását egy élelmiszeripari létesítményben?

Természetesen az egyik legnagyobb leküzdendő akadály az, hogy ne csak a menedzsment, hanem a frontvonalbeli dolgozók is részesei legyenek az 5S bevezetésének, hiszen nekik kell végrehajtaniuk, felülvizsgálniuk és javítaniuk a folyamatokat.

Megfigyeléses tapasztalatok alapján az derült ki, hogy a sikeres 5S bevezető csapatokat egy vizuális gyár létrehozásának ötlete motiválja a legjobban. Ez a koncepció lehetővé teszi a problémák azonnali észlelését és kezelését. Az összetett folyamat egyszerű tevékenységekre és végrehajtható feladatokra bontható, így oktatással és képzéssel könnyebb következetes cselekvést elérni a csapat minden tagjától.

A 5S fejlesztési ötletei esetében gyökérok-elemzéssel, csapatként kell eldönteni, hogy a megoldás korrekció (egyszerű javítás), korrekciós intézkedés (a konkrét probléma megismétlődésének megakadályozása) vagy megelőző intézkedés (a lehetséges problémák előfordulásának elkerülése) legyen.

4. Helyettesítheti az 5S a GMP-k iránti igényt egy telephelyen belül? Az élelmiszerbiztonság mellett javítható az alkalmazottak egészsége és biztonsága is egy 5S programmal?

Nem, az 5S nem váltja ki az előfeltételi (prerekvizit) programokat vagy a jó gyártási gyakorlatokat, amelyeket a szabályozás és / vagy az audit szabvány követelményei szerint be kell tartani.

Az 5S rendszer felállítása azonban nagymértékben támogathatja a PRP / GMP bevezetési programját. Egy strukturált munkahelyen könnyen észrevehető egy tárgyhoz, tevékenységhez vagy területhez kapcsolódó bármilyen vizuális probléma, amely azonnal javítható, korrigálható vagy megelőzhető.

Emellett az 5S, mint munkahelyi szervezési módszer nemcsak az élelmiszerbiztonság javítására korlátozódik, hanem a teljes vállalati működésre is. Egyes szervezetek hatodik S-ként (Safety) hozzáadják a biztonságot is, ami alatt a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági erőforrásokat, valamint az egyéni védőeszközök elérhetőségét értik. Ráadásul a kevésbé zsúfolt munkaterület eleve nagy mértékben csökkentheti vagy megszüntetheti a munkahelyi baleseteket.

A kereszt-kontamináció az élelmiszeripar egyik fő kockázata
A kereszt-kontamináció az élelmiszeripar egyik fő kockázata

5. Vannak gyakorlati tippek az 5S program fenntartására és a sikertelenség megelőzésére?

Azt is megállapítottuk, hogy a legnagyobb kihívást egy program fenntartása jelenti. Íme néhány javaslat:

  • 5S munkahelyi kultúra kialakítása, amelyre számtalan jó gyakorlatot mutat be a szakirodalom.
  • Használjon egyszerű vizuális eszközöket az oktatások és képzések, valamint a tudás felfrissítése során.
  • A zónát ellenőrző alkalmazottak soha nem lehetnek ugyanazok, akik az adott zóna végrehajtói.

Az 5S sikere elsősorban a felhatalmazott kollégákon múlik: ha egy programnak vannak is problémái, a motivált munkaerő könnyen észreveszi a hibát, és javít a rendszeren.

A Remco / Vikan Site Survey eszköz segítségével telephelye 5S eszközkezelő rendszert hozhat létre. Egyik értékesítési képviselőnkkel helyszíni vagy virtuális felmérést is beütemezhet, hogy segítsünk megoldani a telephelyen felmerülő kihívásokat. Ha többre kíváncsi, lépjen kapcsolatba velünk!

Az 5S rendszerek színkódolás alapú megvalósításában segítségére lehetnek a Vikan kiváló minőségű takarítóeszközei, melyeket megvásárolhat a Flor webáruházban.

A Vikan nemzetközi weboldalán további információkat is olvashat angol nyelven.

Inverz és színazonos árnyéktáblára is találunk példát
Inverz és színazonos árnyéktáblára is találunk példát