Tork színkódolt konyhai tisztítókendő

Hogyan segít a színkódolás a konyhában?

Az EU területén több mint 350 ezer ételmérgezéssel összefüggő esetet regisztrálnak évente. Az okok közt kiemelt helyen szerepel a keresztkontamináció, ami sok esetben megelőzhető a megfelelő eszközök alkalmazásával.

Hogyan szennyeződhet az élelmiszer?

A szennyeződés az élelmiszeripari értéklánc bármely pontján előfordulhat – a gazdaságban, a vágásnál, a feldolgozás vagy az előkészítés során. Otthon is előfordulhat, ha az ételeket nem megfelelően kezelik vagy főzik meg.

A fő okok a gazdaság területén

  • Az állatok fertőzését okozó baktériumokkal szennyezett takarmány.
  • Az élelmiszertermelő állatokat megfertőző paraziták.
  • A tej ürülékkel vagy környezeti porral érintkezett.
  • Az állatbőr és szőrzet ürülékkel vagy környezeti anyaggal szennyezett.

A vágásnál

  • Béltartalommal szennyezett hús.

A feldolgozás során

  • Más nyers mezőgazdasági termékekben vagy élelmiszerekkel érintkező felületeken előforduló mikroorganizmusokkal szennyezett élelmiszerek.
  • Fertőzött emberek által kezelt élelmiszerek.

Előkészítésnél

  • Az edények vagy konyhai felületek nem megfelelő használata, ami hozzájárulhat a baktériumok terjedéséhez. A nyers hús és más nyers élelmiszer-összetevők biztonságos kezelése, az alapos főzés és a megfelelő konyhai higiénia megelőzheti vagy csökkentheti ezen mikroorganizmusok által jelentett kockázatot.

Konyhai környezetben kiemelten fontos, hogy a koszos, szennyezett felületekről, vagy helyiségekről ne kerüljön át fertőző anyag az élelmiszert kezelő, előállító területre. A HACCP élelmiszer-biztonsági előírásai közt jó gyakorlatként szerepel a hazánkban is egyre ismertebb, színkóddal ellátott tisztítási eszközök használata.

Színkódolt Tork tisztítókendők

A Tork színes, többször használható tisztítókendők összhangban állnak a HACCP előírásaival és az ISEGA élelmiszeripari tanúsítvány által bizonyítottan alkalmasak élelmiszerrel való érintkezésre. A kék, zöld, sárga és piros színű tisztítókendők az egyes helyiségek elkülönített tisztítási folyamataira, vagy a konyhán belül megkülönböztetett területekre is költséghatékony és biztonságos megoldást kínálnak.

Tork HACCP színkódolt konyhai tisztítókendők
Tork 194450 – 194750 HACCP színkódolt konyhai tisztítókendők

A tisztítókendők tartósak, jó nedvszívóképességűek és többszöri felhasználás ellenére sem szakadnak szét. A legtöbb esetben a konyhai tisztításhoz a zöld kendő ajánlott, a piros kendőt a fokozott higiéniai kockázatú helyekre, például mosdókba, toalettekbe, a sárga kendőket a higiéniai szempontból kevésbé kockázatos területekre pl. csaptelepek a kék kendők pedig általános felületek tisztítására ajánlott.

A Tork színkódolt konyhai tisztítókendőket és más Tork termékeket keresse a Flor webáruházban.

Ha további információkra kíváncsi az élelmiszerszennyeződések hátteréről, látogasson el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság honlapjára.